Здогадаєтеся, яку рослинну олію люди почали використовувати однією з перших? Кунжутну! Вона має яскравий аромат і приємний смак, а варіантів її використання безліч.
Близько 3500 року до нашої ери жителі найдавніших міст долини Інду почали отримувати кунжутну олію для себе і для постачання в Месопотамію. Плоди кунжуту називали «сезам» через незвичайну форму-коробочку, насіння з неї висипалися від найменшого дотику або навіть гучного звуку.
Зараз олія з насіння кунжуту популярна в дієтології, в косметології та в кулінарії – ця олія вважається одним з основних компонентів китайської кухні.
Олія кунжуту: користь і шкода – на що звернути увагу
Як будь-який натуральний продукт, сезам може бути корисним для організму, а може завдати шкоди. Чим корисна олія кунжуту?
Багата амінокислотами та містить:
- омега-6 лінолеву кислоту – 38-47%;
- омега-9 олеїнову кислоту – 36-47%;
- пальмітинову і стеаринову кислоти 7-8% і 4-6% відповідно;
- 0,5-1% арахінової кислоти, 0,5% гексадеценової та 0,1% міристинової кислоти.
У складі продукту містяться також вітаміни А, С і Е, корисний для мозку і нервів фітин, необхідний для печінки лецитин і регулятор інсуліну холін.
Вченими доведено, що кунжутна олія:
- зміцнює судинну стінку, допомагає роботі серця, знижує артеріальний тиск;
- допомагає швидше відновити сили після надмірних фізичних та інтелектуальних навантажень і стресів;
- надає знеболювальний ефект і допомагає жінкам під час болісних менструацій;
- регулює рівень холестерину, запобігає появі та відкладенню холестеринових бляшок;
- стимулює кровопостачання мозку, сприяє поліпшенню пам'яті та концентрації уваги;
- допомагає в роботі печінки та підшлункової, має жовчогінну дію;
- захищає органи травної системи від токсинів, надає детокс-ефект завдяки легкій проносній дії;
- надає зігрівальний ефект при зовнішньому застосуванні.
Лікувальних властивостей в олії чимало, проте не варто забувати про шкоду:
- Вона підвищує згортання крові, що виключає її вживання для людей з густою кров'ю, схильних до тромбозів і проблем з прохідністю судин.
- Продукт може бути алергеном, тому тест на непереносність перед його застосуванням обов'язковий.
- При тривалому нагріванні вона втрачає свої корисні якості та навіть стає канцерогенною. Для смаження її не використовують.
Олія кунжуту: застосування для здоров'я і краси
Якщо ви є шанувальником азійської кухні, без кунжутної олії вам не обійтися. Гострі закуски, салати з овочів і морепродуктів, м'ясні страви та навіть десерти – вся ця різноманітність прекрасно поєднується з сезамовою олією. Доповнити смакову палітру допоможуть мед і соєвий соус.
Для оздоровлення та загального зміцнення організму можна вживати олію як самостійний продукт. Тільки пам'ятайте, що вона дуже калорійне.
У косметології та дієтології користь кунжуту використовується не менше, ніж в кулінарії. Користь продукту для волосся, для шкіри та для схуднення розглянемо детальніше.
Олія кунжуту: корисні властивості для вашої бездоганної зовнішності
М'якість, блиск і сила волосся залежать від здоров'я шкіри голови. Кунжут насичує шкіру і волосяні цибулини вітамінами та поліненасиченими жирними кислотами, стимулює кровообіг і активує ріст волосся. Крім того, продукт є відмінним антиоксидантом, а без достатньої кількості антиоксидантів шикарні локони не відростити.
Зовсім необов'язково витрачати величезні суми на дорогі засоби, маску для волосся з кунжутною олією можна виготовити вдома:
- змішуйте її з оліями ромашки та лаванди, і незабаром надмірне випадання волосся припиниться;
- від сухості волосся допоможе «коктейль» з розмариновою олією та додаванням вітаміну Е в капсулах;
- змішайте сезамову олію з реп'яховою та додайте мед – ось рецепт для прискорення росту волосся.
Для тих, хто піклується про красу і молодість шкіри обличчя олія з насіння кунжуту – справжня знахідка:
- вона глибоко зволожує та живить шкіру;
- стимулює вироблення колагену;
- надає протизапальний ефект;
- при регулярному застосуванні дбайливо очищає пори та вирівнює колір обличчя;
- усуває набряклість;
- має помітний антиейдж-ефектом;
- полегшує симптоми шкірних захворювань.
У косметології олію в чистому виді можна застосовувати щодня, не роблячи перерв. Маски для обличчя можна робити 2-3 рази в тиждень. Також засіб відмінно підходить для масажу та інших спа-процедур.
Для схуднення вживати такий калорійний продукт, на перший погляд, нелогічно. Але він дійсно допомагає схуднути. Головне – це правильна схема вживання, тренування і скорочення жирів в інших харчових продуктах.
Вранці вживайте олію натщесерце, запиваючи склянкою води. Це поліпшить травлення та допоможе впоратися з відчуттям голоду. Днем заправляйте олією салати, відмовтеся від майонезу, сметани та жирних перекусів.
Масаж з коктейлем з олій кунжуту та ялівцю прекрасно тонізує і підтягує шкіру.
Олія кунжуту: як вживати продукт і коли від нього відмовитися
Продукт в чистому виді рекомендовано вживати по 1 чайній ложці 2-3 рази на день під час їжі.
Як говорилося вище, у кунжуту є важлива властивість – він підвищує згортання крові. Цей продукт і засоби на його основі протипоказані людям з варикозом, тромбофлебітом або схильністю до тромбозів, людям з підвищеним згортанням крові.
Одним з головних протипоказань є індивідуальна непереносність продукту. Якщо після першого застосування ви помітили неприємні симптоми – від подальшого вживання відмовтеся.
Подаруйте своєму організму заряд вітамінів, краси та енергії, а своїм стравам – нові цікаві акценти!