29.07.2021

Підступні наслідки літнього раціону: у фокусі залізо

Що робити і як заповнити дефіцит заліза в організмі

Здавалося б, влітку вам точно не загрожує нестача поживних речовин – зелень, овочі, фрукти та ягоди повинні заповнювати й поповнювати всі запаси вітамінів у вашому організмі. Сонячне світло підіймає настрій та вітамін D, активний відпочинок зміцнює й оздоровлює.

Але не все так просто. Дефіцит заліза виникає найчастіше саме влітку. З усіх патологій, пов'язаних з нестачею поживних речовин в людському організмі, він зустрічається найчастіше.

Тіло здорової дорослої людини містить приблизно 3-5 грамів заліза (стільки важить нова монета номіналом дві гривні). Але 1-2 міліграми цього мікроелемента щодня виводиться з організму – з потом, сечею, у жінок і з кров'ю. Втрачене обов'язково потрібно заповнювати, інакше не уникнути неприємних наслідків.

У групі ризику знаходяться в першу чергу жінки через щомісячну крововтрату, підлітки, чий організм не справляється з періодом бурхливого зростання, спортсмени в період інтенсивних тренувань, вегетаріанці з огляду на специфічне харчування.

З одного боку, влітку ми постійно пітніємо. З іншого боку, найбільше заліза міститься у важких білкових продуктах, які в літню спеку не дуже-то і хочеться.

Навряд чи в спекотну погоду ви щодня вживаєте червоне м'ясо - яловичину та баранину (чим м'ясо червоніше, тим вище рівень заліза в ньому) та субпродукти (печінка на першому місці за вмістом заліза).

Продукти, що містять залізо:

  • печінка (теляча, свиняча, куряча);
  • баранина;
  • індичка;
  • свинина;
  • курятина;
  • бобові (боби, квасоля, горох, сочевиця);
  • риба та морепродукти;
  • гречана каша;
  • горіхи та сухофрукти.

Фрукти (найлегший перекус в спеку) як раз містять дуже мало заліза. До того ж залізо з білкової їжі засвоюється набагато краще, ніж з рослинної. З м'ясних продуктів засвоюється до 35% заліза, а з фруктів й овочів – до 5%.

Залізо є одним з основних мікроелементів нашого організму. Утворення гемоглобіну і робота кровотворної системи безпосередньо залежить від нього. Завдяки залізу мозок і весь організм в цілому отримує кисень. За участю заліза відбувається регенерація клітин і тканин, синтез певних гормонів, регулюється робота щитовидної залози.

Також залізо впливає на формування природного імунітету людини, що особливо актуально напередодні сезону перших осінніх застуд й чергової хвилі короновіруса.

Овочевий салат в тарілці

 

Ознаки нестачі заліза в організмі виражаються такими симптомами:

  • підвищена стомлюваність та незрозуміле погіршення пам'яті;
  • незрозумілий біль у голові та м’язах;
  • ламкість й випадіння волосся;
  • ламкість та розшарування нігтів;
  • сонливість та поганий сон вночі;
  • пече та свербить язик;
  • зниження розумової та фізичної активності;
  • задишка при стандартному фізичному навантаженні.

На жаль, зміни відбуваються не лише внутрішні. Починає страждати ваша зовнішність, що влітку особливо прикро – сухе посічене волосся не сховаєш під шапку, а нігті не прикриєш рукавичками.

Зовнішні зміни:

  • тьмяне, ламке, «посічене» волосся, яке ще й посилено випадає;
  • нігті, що шаруються та витончаються;
  • бліда й суха шкіра, яка перестає реагувати на догляд та косметику.

Залізо: поповнюємо запаси

Самостійно організм не може синтезувати залізо, тому дуже важливо підтримувати його баланс за допомогою правильного повноцінного харчування. Найбільш ефективно засвоюється залізо тваринного походження, яке міститься в м'ясі та його субпродуктах.

Якщо лише сама думка про стейки, смажену або запечену печінку, хумус та бобовий крем-суп викликає небажання все це вживати, а велика кількість білкової їжі «віддає» важкістю в шлунку, допоможуть спеціальні біологічно активні добавки, незамінні при залізодефіцитних станах.

Залізовмісні препарати ефективні ще й тим, що враховують комплекс вітамінів та мінералів, необхідних для успішного засвоєння заліза. Для цього потрібні аскорбінова кислота й вітаміни групи В – В3, В6, В12 та фолієва кислота. До того ж в організм людини залізо надходить в двох варіантах – двовалентне залізо та тривалентне залізо. Двовалентне залізо міститься лише у білкової їжі тваринного походження та засвоюється в організмі практично повністю. В той же час більшу частину денного раціону людини становить тривалентне залізо, яке майже не засвоюється організмом.

Рекомендуємо спробувати дієтичну добавку «Феррум Баланс» від Amrita. Це оптимальне поєднання двовалентного заліза (аналог заліза в м'ясі та субпродуктах), вітаміну С й фолієвої кислоти.

Подбайте про себе – влітку «Феррум Баланс» для профілактики дефіциту заліза необхідний буквально кожній жінці. Прийом «Феррум Баланс» в дні щомісячної крововтрати жінкам дозволить значно знизити ризик розвитку залізодефіцитної анемії та уникнути проблем з волоссям, нігтями й кольором обличчя.

Якщо ж ситуація трохи вийшла з-під контролю і ваше волосся-нігті-шкіра вже дуже красномовно сигналізують про нестачу заліза в організмі, спробуйте в комплексі з «Феррум Баланс» пройти 30-денний курс прийому «Б'юті Баланс» від Amrita. Цей комплекс вітамінів спеціально створений для підтримки краси та відновлення здоров'я шкіри, волосся й нігтів.

Будьте здорові та красиві з комплексами вітамінів від Amrita!

Дізнайтесь першими про розпродаж і новинки