Гострий біль в животі, нудота, здуття і розлад шлунку – ці симптоми можуть свідчити про панкреатит. Панкреатит виникає в результаті запалення, коли ферменти підшлункової застоюються в залозі, замість того, щоб діяти у дванадцятипалій кишці.
Основних причин запалення підшлункової залози чотири:
- Надмірне вживання алкоголю. Більш ніж половина випадків захворювання викликані саме зловживанням спиртним в поєднанні з неправильним харчуванням.
- Попадання жовчі в підшлункову залозу.
- Травми та оперативні втручання.
- Додаткові хвороби, інтоксикації, прийом агресивних медикаментів.
Захворювання може бути гострим або хронічним. Гострий панкреатит розвивається швидко, його наслідки часто незворотні. При хронічному перебігу дуже важливі правильний раціон і збалансована дієта – від неї більшою мірою залежить самопочуття хворого.
Харчування при панкреатиті підшлункової залози: основні правила
Дієта при панкреатиті може бути смачною і різноманітною, але потрібно дотримуватися правил:
- Скоротіть споживання жирної їжі та продуктів, багатих на вуглеводи.
- Відмовтеся від смаженого, солоного і копченого.
- Готуйте страви на пару.
- Їжте менше, але частіше – розподіліть денний раціон на 5-6 прийомів.
- Уникайте надмірно холодної та дуже гарячої їжі, страви повинні бути теплими.
- Їжте не поспішаючи, не ковтайте їжу великими шматками, віддайте перевагу пюре та супам-пюре.
- Прийом їжі та напоїв потрібно строго розділяти: не запивайте їжу.
Що можна їсти при панкреатиті
«Які продукти можна їсти при запаленні підшлункової залози?» – це питання ставлять всі, хто чує діагноз «панкреатит». Дієта «при підшлунковій» з одного боку сувора, з іншого – жоден лікар не заборонятиме вам продукти, які й так входять до складу будь-якого здорового меню.
Список дозволених продуктів, які зроблять лікування ефективнішим:
- Салати та пюре з овочів.
Як заправку для овочевих салатів вибирайте рослинні олії холодного віджиму, гострі й майонезні соуси – заборонені. Пюре і супи-пюре готуйте з цвітної капусти, спаржі, стручкової квасолі, цукіні та кабачків. - Овочеві бульйони та борщ.
Борщ на нежирному м'ясі та овочеві бульйони – легке і корисне рішення для дієтичного обіду. - Нежирне м'ясо, м'ясо птиці, нежирна риба.
Готуйте котлети на пару з телятини, яловичини, курки, індички або риби. Прекрасно вписуються в дієту уха і бульйони на м'ясі птиці. - Сир, нежирні кисломолочні продукти.
Молоко як самостійний продукт вживати не радять, краще варити на ньому каші. На перекус беріть нежирний йогурт або сирок. - Яєчні білки. Але жовтки заборонені до вживання.
Яєчні жовтки містять багато жирів, а жирна їжа може істотно погіршити стан при панкреатиті. - Хліб з сірої муки, чорний хліб.
Важливо прибрати з раціону свіжоспечений білий дріжджовий хліб, кращий варіант – перед вживанням хліб злегка підсушити. - Зелений чай.
Зелений чай і легкі трав'яні чаї гарно впливають на здоров'я підшлункової. Іноді можна дозволяти собі компот із сушених яблук.
Які продукти заборонені при панкреатиті
Список заборонених продуктів складаємо, виходячи з правил харчування. При панкреатиті необхідно прибрати з раціону:
1. Жирне.
Сало, жирне м'ясо і страви на його основі, жирні молочні продукти, страви, багаті тваринними жирами, жирні кондитерські вироби.
2. Копченості та соління.
Копчені ковбаси, бастурма, хамон, копчена та солона риба (жирну рибу виключаємо навіть у вареному вигляді).
3. Будь-які консерви.
Не важливо – овочі, м'ясо або риба – консервів в меню бути не повинно.
4. Фастфуд.
Піца, бургери, хот-доги та швидкорозчинна локшина не несуть користі навіть здорового організму, що вже говорити про людей з панкреатитом. Також варто відмовитися від гострих приправ і жирних майонезних соусів.
5. Гриби, бобові, кислі овочі та фрукти.
Наше завдання – знизити споживання білка і зменшити кислотність їжі. Велика кількість кислих овочів і фруктів може спровокувати загострення хвороби.
6. Свіжа випічка, солодощі, сухофрукти.
Здоба, гарячий хліб, солодощі з кремом, молочний шоколад – прощаючись з ними, не сумуйте, думайте про струнку фігуру.
7. Газована вода, міцний чай, кава.Не тільки їжа, але і напої повинні відповідати критеріям здорового харчування.
Приблизне меню на день
Ми не будемо детально розписувати складні рецепти, просто збережіть собі цю таблицю і готуйте з дозволених продуктів те, що ви любите:
Сніданок | Каша на молоці, зелений чай, нежирне печиво |
Перекус | Йогурт або желе, нежирний сирок, чай або негазована мінеральна вода |
Обід | Овочевий суп пюре з сухариками з чорного хліба, шматочок відвареної риби, кисіль або відвар шипшини |
Перекус | Сирок, солодке яблуко, сир, компот із сухофруктів |
Вечеря | Овочевий салат, відварне м'ясо або котлета з м'яса птиці на пару, зелений чай або відвар шипшини |
Чи можна вживати вітаміни при панкреатиті
Прийом вітамінів при запаленні підшлункової, гастроентерологи вважають обов'язковим. Поліпшити стан здоров'я допоможуть:
- вітамін А – надає антиоксидантний ефект, прискорює регенерацію клітин; допомагає роботі шлунково-кишкового тракту;
- вітаміни групи В – покращують обмін речовин і кровообіг, регулюють жировий обмін;
- вітамін С – є антиоксидантом, захищає підшлункову залозу та інші органи від впливу вільних радикалів;
- вітамін Е – сприяє відновленню підшлункової залози, вживати його потрібно з обережністю, чітко дотримуючись дозування.
Зазначені вітаміни експерти Amrita об'єднали в вітамінно-мінеральний комплекс «Мульти Баланс». Його застосування допоможе поліпшити стан підшлункової залози при панкреатиті та зміцнить захисні сили організму. Важливо й те, що всі мікронутрієнти в даному продукті – в хелатній органічній формі, а значить – швидко і легко засвоюються організмом.
Також для покращення стану при панкреатиті допоможуть:
- «Гепатовіт Форте + артишок» покращує функціонування травних залоз та стимулює травлення.
- «Мікотон таблетки» виводить з організму токсини та усуває кишкові розлади, покращує та нормалізує травлення.
Дотримання дієти та застосування підтримуючих препаратів покращать не тільки стан організму, а й якість життя.